Alles over mousserende wijnen

Mousserende wijn is een populaire drank, vooral bij feestelijke gelegenheden. Van "extra brut" tot "zoet", mousserende wijn is er in een verscheidenheid van smaken met verschillende suikergehaltes. In deze gids vindt u informatie over de calorieën en het alcoholgehalte van mousserende wijn, alsook tips over houdbaarheid en opslag. Leer alles wat je moet weten over mousserende wijn.

Mousserende wijn: calorieën en alcoholgehalte

Mousserende wijn is altijd een schuimende drank met een overdruk van ten minste 3,5 bar. Het wordt altijd gemaakt van wijn en door een tweede gisting. Mousserende wijn bevat doorgaans tussen 11 en 12 volumeprocent alcohol. Zoals alcohol in het algemeen is mousserende wijn geen drank voor slanke mensen: 100 milliliter mousserende wijn levert ongeveer 60 tot 80 kilocalorieën.

Brut, droog en halfdroog: wat betekent dat?

Mousserende wijnen worden onderscheiden door hun kleur: wit, rosé of rood. De aanvullende vermelding "Blanc de Noir" geeft aan dat een witte mousserende wijn is bereid uit bijvoorbeeld rode druiven. Wat de zoetheid betreft, zijn er verschillende smaken waaruit u kunt kiezen: hoe zoeter uw mousserende wijn moet zijn, hoe meer restsuiker hij moet bevatten. In Duitsland zijn droge mousserende wijnen het populairst. In het geval van mousserende wijnen met een oogstjaar, zijn de druiven afkomstig van één enkel oogstjaar. Mousserende wijnen van een bepaald ras worden gemaakt van één enkel druivenras.

Bewaring en houdbaarheid van mousserende wijnen

Om mousserende wijn zijn smaak goed te laten ontwikkelen, is het belangrijk dat hij op de juiste temperatuur wordt gedronken. Bewaren in normale koelkasten is ideaal. Witte mousserende wijn is het lekkerst bij 5-7 graden Celsius, rosé bij 6-8 graden Celsius en rode mousserende wijn bij 9-11 graden Celsius. Te koude temperaturen tasten het bouquet, d.w.z. het aroma van de mousserende wijn, aan. Te hoge temperaturen tasten de bruis en de smaak aan. Mousserende wijn moet niet langer worden bewaard dan wijn, omdat hij niet beter wordt als hij langer dan een jaar wordt bewaard. Ook mousserende wijnen verliezen hierdoor hun sprankeling.

Plan du site